Gliwickie tramwaje

DTŚ, KZK GOP, kolej, drogi

Moderator: Moderatorzy

Re: Gliwickie tramwaje

Postprzez Borys » So sty 23, 2010 16:11

Kwarek napisał(a):
Borys napisał(a):Może jakieś źródło tych danych?
Ja znalazłem coś takiego:
http://www.um.gliwice.pl/pub/pliki/raport_urzad_miejski_gliwice.pdf

Dziękuję.
Dwa cytaty: "Odsetek badanych uważających, że wspomniane zmiany nie poprawiły komunikacji publicznej jest wyższy wśród osób częściej jeżdżących autobusami A4. Warto w tym miejscu dodać, że ponad połowa ankietowanych zadeklarowała korzystanie z linii autobusowej A4.", oraz "W dwóch grupach najczęściej jeżdżących autobusami A4 - tj. kilka razy w tygodniu i częściej oraz raz w tygodniu i rzadziej / kilka razy w miesiącu - po 54% badanych jest zdania, że zastąpienie komunikacji tramwajowej autobusową nie poprawiło komunikacji publicznej."
Borys

Postprzez Zibias » So sty 23, 2010 17:00

mieszko966 napisał(a):
Statystycznie użytkownicy linii A4 wypowiadali się pozytywniej o zamianie tramwaju na autobus, niż ci którzy z niej nie korzystają. Ograniczenie próby badawczej tylko do takich osób sprawiłoby więc, że wyniki byłyby lepsze na rzecz autobusów. W grupie regularnie korzystającej z A4 odpowiedź TAK wybrało 38% badanych, a wśród niekorzystających w ogóle - o ile dobrze pamiętam - tylko 21%.

Drogi Mieszko, nie zapomnij, że w tej grupie odsetek oceniających negatywnie zmianę też jest największy bo aż 54% czyli ponad połowa. Co to znaczy przy wyborach demokratycznych, to doskonale wiesz, więc nie licz punktów procentowych przegranej sprawy.
Cała ta ankieta była nieźle zmanipulowana już samą formą zadawanych pytań. Brakło prostego pytania "Czy chcesz przywrócenia tramwaju". Co szkodziło o to zapytać? Czy to podniosłoby znacząco koszt ankiety? Jasne, że nie. Ci którzy tą ankietę zorganizowali doskonale wiedzieli, jaka padnie odpowiedź, i mieliby teraz problem, a tak to można wydziwiać statystycznie na wszystkie strony, włącznie z uwagami: "skoro ludzie chcą przedłużenia linii A4 to po co tramwaj".
...życie jest zbyt piękne i krótkie
by tracić je na zbędne troski...
Zibias

Postprzez mieszko966 » So sty 23, 2010 23:06

Zibias napisał(a):Co to znaczy przy wyborach demokratycznych, to doskonale wiesz, więc nie licz punktów procentowych przegranej sprawy.

Nie chcę być złośliwy, ale póki co jedyną przegraną sprawą jest sam tramwaj.
mieszko966

Postprzez Jarek » N sty 24, 2010 14:08

Zibias napisał(a):Brakło prostego pytania "Czy chcesz przywrócenia tramwaju". Co szkodziło o to zapytać? Czy to podniosłoby znacząco koszt ankiety? Jasne, że nie. Ci którzy tą ankietę zorganizowali doskonale wiedzieli, jaka padnie odpowiedź, i mieliby teraz problem, a tak to można wydziwiać statystycznie na wszystkie strony, włącznie z uwagami: "skoro ludzie chcą przedłużenia linii A4 to po co tramwaj".

Nieważne czego chcą ludzie, ważne czego chce "prezydent".
Zdanie mieszkańców się nie liczy, bo jak to powiedział "prezydent" czy jego niedorzecznik "większość się na tym nie zna".
Ot, ciemna masa po prostu.
Nie ma więc sensu pytać o takie rzeczy...
Jarek

Postprzez Zibias » N sty 24, 2010 22:14

Nie chcę być złośliwy, ale póki co jedyną przegraną sprawą jest sam tramwaj.

Możesz tak uważać. Ja miałem co innego na myśli. Coraz wyraźniej widać, jak UM plus Prezydent traktują mieszkańców. To jest dla mnie ta właśnie przegrana sprawa. Przegrywamy My wszyscy niestety. Wybory się zbliżają i robi sie coraz ciekawiej na scenie. Szkoda, że kosztem Nas, naszego otoczenia. Tramwaj, czy będzie czy nie, jest tylko przedmiotem w tej sprawie, podobnie Oddział Odlewnictwa Artstycznego. Szokuje mnie dbałość UM o ten zamknięty już Oddział. Pierwsza informacja była o bezpowrotnym zamknięciu. Potem usłyszeliśmy z ust Dyr. Krawczyka, że jednak nie, że już za dwa lata w NG będzie otwarta wystawa stała. Nie minęły 3 tyg. i jakimś cudem wystawa ma być od czerwca. Wspaniale, cieszę się... ale... Ktoś tu z kogoś robi balona. Muzeum i UM mają dbać o kulturę. A jak widać dopiero reakacja ludzi wymusiła nagłe zmiany. Jakoś od Października rozmowy toczyły się bezskutecznie, a tu 3 tyg. i jakie efekty!
...życie jest zbyt piękne i krótkie
by tracić je na zbędne troski...
Zibias

Postprzez Zibi » Cz lut 04, 2010 0:50

Pojawiły się ploty (muszę je sprawdzić), że na stanowisko prezesa TŚ po odwolaniu Berkowskiego ma startować m.in. prezes PKM Gliwice, p. Szary. No, to juz byłby gwóźdź do trumny dla tramwaju w Gliwicach.
Zibi

Postprzez kwachu89 » Cz lut 04, 2010 11:18

Niekoniecznie... W którymś wywiadzie dla itv Szary mówił że chętnie wydzieliłby zajezdnie tramwajową w Gliwicach i dołączył do PKMu... Właściwie do jak dla mnie nawet niezły pomysł, tylko żeby wtedy do PKMu przyszedł ktoś z głową...
kwachu89
*

Postprzez horsky » Cz lut 04, 2010 19:36

Witam!
Pojawiły się ploty (muszę je sprawdzić), że na stanowisko prezesa TŚ po odwolaniu Berkowskiego ma startować m.in. prezes PKM Gliwice, p. Szary. No, to juz byłby gwóźdź do trumny dla tramwaju w Gliwicach.

Nieomylny odwołuje Berkowskiego a do zarządu nominuje członka rodziny...Szarego - jak to nazwać - myślę że zaraz pow wyborach wiele rzeczy się wyjaśni - w sondzie Nowin Gliwickich 11 razy więcej jest przeciwników Frankiewicza niż zwolenników.

A ta cisza polityczne -jest złowroga - opozycja się konsoliduje.
Wartość dofinansowania inwestycji z UE na głowę w zł:458 pozycja /na 813/- Gliwice 895,01
Jak na miasto sukcesu ....
Przed nami wszystkie duże miasta Śląska - tylko Chorzów troszeczkę niżej - o 5zł na osobę...
Pozdrawiam "horsky"
horsky

Postprzez Zibi » Pt lut 05, 2010 1:40

Oj, jest... dla PF =D>
Zibi

Poprzednia strona

Powrót do Inwestycje i komunikacja