Gliwickie tramwaje

DTŚ, KZK GOP, kolej, drogi

Moderator: Moderatorzy

Re: Gliwickie tramwaje

Postprzez Kwarek » Wt lis 17, 2009 21:21

Konrad S. napisał(a):Ciekawi mnie jedno.. dlaczego na A4 czasami można spotkać autobusy typu Jelcz Vecto, Volvo, czy też MAN-y z 2002 roku.. w SIWZ na A4 http://bip.kzkgop.pl/siwz/2009/linia_A4/siwz_A4.pdf pkt. 5.1 c)
czyżby łamanie umowy na obsługę linii?
nie znam się na tym, nie wiem czy takie odstępstwa są legalne, czy też nie, czy wie o nich KZK ale sprawa mnie zaciekawiła, w końcu miały być nowoczesne autobusy, dla mnie Jelcz Vecto takowym nie jest.
Jest to legalne -> ze wzoru umowy z linku (strona 18 i 19)
§ 2
(...)
3. W przypadku zdarzeń losowych (np. awarii autobusu) dopuszcza się czasowo autobus zastępczy do wykonania usługi, z jednoczesnym powiadomieniem Zamawiającego (zgłoszenie telefoniczne lub faksem do Referatu Kontroli Zamawiającego). Obsługa linii autobusem zastępczym może być realizowana nie dłużej, niż przez 48 godzin od wystąpienia zdarzenia.
Wymaganie bezczynnego trzymania Solarisa na rezerwie tylko po to, by w razie czego miał zastąpić zepsutego byłoby trochę nielogiczne. ;)

Nie wiem jak jest traktowane zdarzenie losowe o nazwie "mecz", przez które często na innych liniach niskopodłogowce są zastępowane gratami. Może to też pod ten punkt podpada, w KZK wszystko jest możliwe. ;)

Przy okazji. W ostatnich modyfikacjach do SIWZ dla przetargu na pakiet gliwicki, oprócz uwzględnienia wyroku KIO, KZK GOP zmienił wymagania na autobusy krótkie. Teraz już wprost wymagane jest 8 autobusów EEV. :)
http://bip.kzkgop.pl/siwz/2009/32_linie/modyfikacja_siwz32_2.pdf
Kwarek

Postprzez Jarek » Pn gru 14, 2009 12:06

Nie mozna wyrwać to się zalewa:

http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... count=3899

Mnie za to normalnie krew zalewa i nóż się w kieszeni otwiera!!!
Jarek

Postprzez Konrad S. » Pn gru 14, 2009 15:53

czy właściciel torowiska może coś z tym zrobić ?
"Jest niemożliwym egzystować w społeczeństwie i jednocześnie być wolnym od niego."
Konrad S.
**

Postprzez horsky » Pn gru 14, 2009 16:04

Witam!

To typowy obraz chamstwa i arogancji - przecież żaden z robotników nie wpadłby na pomysł zalewania szyn. To działanie na polecenie - premedytacja. Ktoś jest psycholem i to w ciężkim stanie - walka z materią, z T stała się ideologią i czyni to wszelkimi sposobami - musi jak najwięcej zniszczyć w przypadku gdyby w następnych wyborach wybrano kogoś innego...

Więc taktyka faktów dokonanych - to naprawdę jest żałosne - po prostu dno!!
Wartość dofinansowania inwestycji z UE na głowę w zł:458 pozycja /na 813/- Gliwice 895,01
Jak na miasto sukcesu ....
Przed nami wszystkie duże miasta Śląska - tylko Chorzów troszeczkę niżej - o 5zł na osobę...
Pozdrawiam "horsky"
horsky

Postprzez mieszko966 » Wt gru 15, 2009 15:24

^^ Właściwie to trudno to nazwać zniszczeniem. Oczyszczenie rowka szyny z asfaltu nie stanowi przecież żadnego problemu.
mieszko966

Postprzez Jarek » Wt gru 15, 2009 15:45

mieszko966 napisał(a):^^ Właściwie to trudno to nazwać zniszczeniem.

Zniszczeniem może nie, ale beszcelnością jak najbardziej.
Mam nadzieję, że spółka Tramwaje Śląskie odpowiednio zareaguje...
Jarek

Postprzez mieszko966 » Śr gru 16, 2009 0:32

Jakiej reakcji się spodziewasz? Normalnie to TŚ powinny robić taki remont. Jeśli zrobił to za nich kto inny, tramwajarze raczej się nie pogniewają.
mieszko966

Postprzez Migacz » Śr gru 16, 2009 8:44

mieszko966 napisał(a):^^ Właściwie to trudno to nazwać zniszczeniem. Oczyszczenie rowka szyny z asfaltu nie stanowi przecież żadnego problemu.

Skoro oczyszczenie rowka szyny z asfaltu nie stanowi przecież żadnego problemu to idź i oczyść.
Migacz

Postprzez marek molicki » Pt gru 18, 2009 10:29

Pojawili się ankieterzy z ankietą dot. zamiany tramwaju na autobus u nas w Sośnicy już nawet 13.12 tj w niedziele.Uważam ,że pytanie mieszkańców Sośnicy,Łabęd czy Brzezinki w temacie zastąpienia i przedłużenia lini na Sikornik, Trynek i gdzieśtamkolwiek jest bezcelowe i ma na celu uzyskanie chyba wiadomego wyniku to jest o słuszności dokonanego wyboru i ewentualnemu wydłużeniu wozokolometrów.
Swoja drogą ciekawe czy jakiś ankieter dotrze np. pod zajezdnie i spyta oczekujących tam pasażerów czy są zadowoleni lub mieszkańców bezpośrednio zainteresowanych to jest korzystających na codzień z zamiennika A4 lub mieszkających w bezpośrednim sąsiedztwie lini ,zobaczymy osobiście jestem do tego nastawiony dość sceptycznie a tak w ogóle czy ktoś z forumowiczów zetknął się gdzieś w Gliwicach z ankieterami?
marek molicki

Postprzez Bursztyn » Pt gru 18, 2009 16:14

Migacz napisał(a):
mieszko966 napisał(a):^^ Właściwie to trudno to nazwać zniszczeniem. Oczyszczenie rowka szyny z asfaltu nie stanowi przecież żadnego problemu.

Skoro oczyszczenie rowka szyny z asfaltu nie stanowi przecież żadnego problemu to idź i oczyść.

Skoro nie stanowi problemu, to mogli rowek szyny oczyścić po położeniu masy.
Bursztyn
**

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Inwestycje i komunikacja