acmechb napisał(a):Jest to element walki politycznej na bazie PO .
Walka polityczna nie może odbywać się kosztem mieszkańców. To znaczy w praktyce może (co właśnie widzimy), ale takie zwyczaje powinny być przez wyborców bezwzględnie tępione. Takie jest moje zdanie.
Na stronie OKOTiPKM widziałem oświadczenie w sprawie kolejki miejskiej,które rzeczowo wyjaśnia sprawę:
http://www.tramwaje.ubf.pl/viewpage.php?page_id=57
Mam wyrobioną opinię na temat tej kolejki. Z grubsza - działania pozorne. Nie ma szans, by na tej trasie obłożyć EN-57 wystarczająco, by zabawa się opłacała. Szynobus mógłby się sprawdzić (podobnie zresztą jak na linii do Bytomia). Ideałem byłby tramwaj dwusystemowy, dojeżdżający do Sośnicy i Łabęd po istniejących torach kolejowych i wjeżdżający w głąb osiedli po dobudowanych odcinkach torów tramwajowych. Dołożenie tych paru km torów (nawet bez ich elektryfikacji, co jest zawsze poważnym kosztem) plus większa liczba przystanków tramwajowych w stosunku do planowanych stacji kolejowych powinna zapewnić porządne obłożenie. Potrzebny byłby jednak odpowiedni tabor, taki jak np. w Kassel (fotka poniżej), a to kosztuje.

Tramwaj na zdjęciu posiada zarówno silnik elektryczny, jak i diesla - na niezelektryfikowane fragmenty linii. Więcej o tramwajach dwusystemowych tutaj.