Gliwickie tramwaje

DTŚ, KZK GOP, kolej, drogi

Moderator: Moderatorzy

Gliwickie tramwaje

Postprzez sebush » So lut 14, 2004 15:41

Miasta majace tramwaje to metropolie - to taka moja mala teza. Gliwice maja obcenie jeden, no oki dwa na jednej szynie :-) a kiedys byly jeszcze dwa. Ja pamietam taki piekny wozek mknacy dawna ulica 1. Maja, byl jeszcze jeden jadacy ulica Pszczynska. A co z tymi innymi. Sa tory po starej linii na Gornych Walow, a jak przyjrzycie sie dawnemu udjeciu na "nowych metamorfozach" ukazujacemu dzisiejszy plac Inwalidow Wojennych, to dostrzezecie tam tory. Moje pytanie, czy ktos wie dokad jechal tam tramwaj??? Czyzby az do placu Rzezniczego??? Byly jeszcze inne tramwaje w Gliwicach???
sebush

Postprzez Kasprić » So lut 14, 2004 16:50

Z tego co się orientuję, to są to jeszcze wąskie tory (sprzed rozszerzenia-tak samo te na pl. Inwalidów Wojennych), a ta linia została zlikwidowana jeszcze przed wojną ( tzn. wtedy, gdy zmieniano rozstaw osi tramwajów, ale nie orientuję się, kiedy dokładnie to było).
No i zgadzam się z tobą co do wielkomiejskości, jaką dają tramwaje, ale nie łudżmy się, na Dworcowej, Pszczyńskiej czy Strzody już tramwajów nie zobaczymy... Możę jakieś inne linie??;)
Kasprić

Nowe tramwaje

Postprzez sebush » So lut 14, 2004 17:39

Chetnie widzialbym nowe tramwaje w Gliwicach, np. taka petle kursujaca miedzy wszystkimi osiedlami miasta, tym bardziej ze ma ono uklad gwiezdzisty, taka linia odblokowalaby czesciowo osobowy ruch samochodowy miedzy poszczegolnymi osiedlami, ale czy to w ogole mozliwe w 200 tysiecznym miescie???
sebush

Postprzez Kasprić » So lut 14, 2004 19:03

Trza niestety pamiętać o ekonomii, tak więc wydaje mi się, że rola tramwajów poza centrum powinna ograniczyć się do szybkich połączeń. Większą uwagę poświęciłbym centrum, gdzie tramwaj odgrywałby rolę środka komunikacyjnego tam, gdzie ruch samochodowy jest ograniczony ( patrz Zwycięstwa w przyszłości, mam nadzieję,że będzie to deptak z tramwajem), a jeśli chodzi o połączenia osiedli - nie wiem czy byłoby to opłacalne...
Kasprić

Postprzez Ee » So lut 14, 2004 19:42

Zainteresowały mnie kiedyś tory (a raczej ich ślady) na ulicy Górnych Wałów. Dowiadywałam sie o tramwaj tamtędy jeżdżący - tym bardziej, że rozstaw szyn taki dość nietypowy. I ktoś mi powiedział, że tam jeźdźił "tramwaj towarowy". Czy Słyszeliście coś o tym?
Ee

Postprzez staflik » N lut 15, 2004 19:29

Ee napisał(a):Zainteresowały mnie kiedyś tory (a raczej ich ślady) na ulicy Górnych Wałów. Dowiadywałam sie o tramwaj tamtędy jeżdżący - tym bardziej, że rozstaw szyn taki dość nietypowy. I ktoś mi powiedział, że tam jeźdźił "tramwaj towarowy". Czy Słyszeliście coś o tym?

Były to tory o szerokości 785 mm, które wykorzystywano na wszystkich liniach tramwajowych Górnego Sląska od pojawienia się tam pierwszych tramwajów pod koniec XIX wieku, aż do przełomu lat 20-tych i 30-tych wieku XX, kiedy stopniowo zastępowano je torami o szerokości 1485 mm.

Taki właśnie trawaj wąskotorowy jeździł kiedyś ówczesną Oberwallstrasse (Górnych Wałów) . Jechał on od Zabrza obecną ulicą Traugutta, wjeżdżał przez ówczesną Rohrstr. / Piwną na Germania Platz / Plac Piastów, dalej wzdłuż Bahnhofstr. / Dworcowej, skąd skręcał na Oberwallstr. / Górnych Wałów, a potem na Teuchertstr. / Zygmunta Starego, przecinał Friedrichstr. / Kościuszki i kończył w miejscu, gdzie długi czas po wojnie był koniec jazdy tramwaju numer 1.

Po poszerzeniu torów ok. roku 1928 poprowadzono linie tramwajową tak jak to widać do dziś, tzn. obecną Jana Pawła II, Nowym Swiatem i Kościuszki do skrzyżowania z Zygmunta Starego a na Górnych Wałów pozostały tylko niewykorzystane tory. Być może jeździły tam potem jeszcze od czasu do czasu jakieś tramwaje "towarowe", bo jak podaje jedna ze statystyk, w roku 1900 przedsiębiorstwo komunikacyjne Schlesische Kleinbahn posiadało obok ok. 200 wagonów pasażerskich także 27 wagonów towarowych.

Słyszałem wspomnienia, wg których tramwaj na Górnych Wałów widziano jeszcze w połowie lat 30-tych. Jeśli to prawda, to mógł to być właśnie taki tramwaj "towarowy".

Pierwsze tramwaje, które pojawiły się w Gliwicach w roku 1894 były napędzane parą. Na skutek protestów mieszkańców wywołanych nadmiernym dymieniem tych tramwajów, przez miasto tzn. od Germaniaplatz / Placu Piastów aż do Wilhelmsplatz / Plac Inwalidów Wojennych (Plac Mączny), gdzie był koniec jednej z linii, tramwaje musiały korzystać z siły pociągowej koni. Tramwaj elektryczny pojawił się w Gliwicach około roku 1900.
staflik

Postprzez Emerson » N lut 15, 2004 21:34

Jako ilustrację do wypowiedzi Staflika może posłużyć mapa ze strony Jakuba Wilczka:
http://republika.pl/wilczekkk/schem/schem.htm
pzdr. Emerson
Emerson

Postprzez staflik » Pn lut 16, 2004 5:43

Emerson napisał(a):Jako ilustrację do wypowiedzi Staflika może posłużyć mapa ze strony Jakuba Wilczka:
http://republika.pl/wilczekkk/schem/schem.htm

Jak wynika z tego planu, do roku 1922 koniec jazdy wspomnianego tramwaju wąskotorowego nie znajdował się, jak to napisałem, na Zygmunta Starego, tylko tory prowadziły po obecnej ul. Kościuszki aż do ul. Daszyńskiego. Zresztą potwierdza to też plan Gliwic z 1904 na okładce książki Recława, gdzie widać, że na skrzyżowaniu Teuchertstr. - Friedrichstr. (Zygmunta Starego - Kościuszki) linia tramwajowa nie prowadzi prosto, tylko skręca w prawo.
staflik

Postprzez sebush » Pn lut 16, 2004 8:01

Dziekie za tak wiele informacji! Az lezka sie w oku kreci, kiedy czlek to czyta, szkoda ze juz nie ma tych tramwajow! Ja i tak uwazam, ze powinny one wrocic na ulice miasta, tym bardziej, ze w wiekszosci krajow UE jest tendencja inwestowania w takie ekologiczne rozwiazania jak tramwaje. Nie wiem tylko czy daloby sie je w miare bezkolizyjnie przywrocic na ulice Gliwic???
sebush

Postprzez Marian » Pn lut 16, 2004 20:25

Czy ktoś pamięta ,że całkiem niedawno jeszcze bilet tramwajowy kupowało się u konduktorki , która siedziała na swoim podwyższonym miejscu(nie mogę napisać :siedzeniu) a sygnał do odjazdu dawała przez pociągnięcie linki wiszącej pod sufitem wagonu?Marian.
Marian

Następna strona

Powrót do Inwestycje i komunikacja